Trustpilot – Kan du stole på anmeldelserne?

23 juni 2020
Heidi Kirkebække

Trustpilot bugner med anmeldelser skrevet af almindelige forbrugere om alverdens virksomheder. Men hvordan bliver anmeldelserne egentlig til, og kan vi stole på, at de fortæller sandheden om den virksomhed, vi overvejer at handle hos?

Vi er mange, der besøger Trustpilot.dk, inden vi gennemfører et køb i for eksempel en webshop, som vi ikke har handlet hos før. Men hvad er Trustpilot egentlig for en størrelse, og kan vi stole på hjemmesiden, eller giver den os blot en falsk tryghed?

Læs med her, og bliv klogere på nettes populære anmeldelsestjeneste.

 

Hvad er Trustpilot?

Hjemmesiden Trustpilot.dk fungerer som en slags forbrugerguide, hvor du kan læse andre menneskers vurderinger og anmeldelser af alverdens virksomheder – selv kalder Trustpilot sig en ‘anmeldelsesplatform’.

Alle kan se de anmeldelser, som andre forbrugere har lavet på Trustpilot.dk, og alle kan også anmelde virksomheder derinde. Før man kan lave en anmeldelse, skal man dog oprette sig som bruger hos Trustpilot.

 

 

Når man anmelder en virksomhed, giver man den fra én til fem stjerner, og derudover har man mulighed for at beskrive sine gode og/eller dårlige erfaringer med den pågældende virksomhed.

Hvordan fungerer Trustpilot?

Trustpilot fungerer som en brugeropdateret hjemmeside, hvor brugernes anmeldelser bliver publiceret så snart, de er skrevet.

Virksomheder får besked hver gang, de bliver anmeldt på Trustpilot, og de har derefter mulighed for at besvare eller kommentere anmeldelserne.

Anmeldelser på Trustpilot bliver til på to måder:

  1. Alle kan oprette en brugerprofil på Trustpilot, og når man har sådan én, kan man når som helst og helt uopfordret skrive anmeldelser af konkrete købsoplevelser, man har haft. 
  2. Virksomheder kan invitere og opfordre deres kunder til at skrive en anmeldelse på Trustpilot. Kunden modtager en mail fra virksomheden og kan derefter vælge at anmelde virksomheden.

Når man laver en anmeldelse, skriver man en tekst om sin personlige købs- eller serviceoplevelse, og man giver også den pågældende virksomhed en bedømmelse ved som nævnt at tildele den en til fem stjerner.

Disse stjerner tæller med i beregningen af virksomhedens såkaldte trustscore, som er det antal stjerner, virksomheden samlet set får tildelt på Trustpilot.

 

 

Når man har lavet sin anmeldelse, bliver den publiceret online med det samme og er dermed synlig for alle.

Den anmeldte virksomhed kan naturligvis også se anmeldelsen, og virksomheden har mulighed for at svare på den og have en dialog med den kunde, som har skrevet anmeldelsen. Også denne dialog er synlig for alle.

Hver gang en virksomhed har fået en ny anmeldelse, og en forbruger dermed har givet virksomheden 1-5 stjerner, bliver virksomhedens trustscore regnet ud og justeret i forhold til denne seneste anmeldelse.

Trustscore er et udtryk for kundernes samlede tilfredshed med virksomheden. I hvert fald tilfredsheden hos de kunder, som har lavet en anmeldelse af den på Trustpilot.

Virksomhedens trustscore bliver regnet ud ved hjælp af en formel, som blandt andet tager højde for bayesiansk gennemsnit, frekvens og anmeldelsernes tidsrum. For eksempel vægter nye anmeldelser højere end gamle.

Det betyder, at når du kigger på en virksomheds trustscore, ser du ikke bare et gennemsnit af alle de stjerner, den pågældende virksomhed har fået – der er flere faktorer i spil, når den udregnes.

 

Kilde: https://dk.trustpilot.com/trust/how-reviews-work

Kan du regne med de anmeldelser, du læser på Trustpilot?

Når du søger svar på, om du kan stole på Trustpilot – om du kan regne med de karakterer, virksomheder får derinde og de anmeldelser, du kan læse om virksomhederne – bliver du for det første nødt til at have for øje, at anmeldelserne er subjektive. De udtrykker den enkelte anmelders oplevelse med og mening om den pågældende virksomhed, og er altså ikke nødvendigvis udtryk for (alle) andres.

 

 

 

Anmeldelserne på Trustpilot er lavet af forbrugere som du og jeg, og anmeldelserne udtrykker derfor den enkeltes vurdering og erfaring med en given virksomhed.

Der findes naturligvis ingen garanti for, at din oplevelse med den pågældende virksomhed vil være den samme som dem, du kan læse om på Trustpilot. Du kan formentlig både komme ud for at have gode oplevelser med virksomheder, der er dårligt anmeldt, og elendige oplevelser med virksomheder, som ellers står til topkarakterer på Trustpilot.

Der kan ske svipsere hos selv den bedste virksomhed, og man kan måske være heldig, selvom man handler hos den værste.

Alligevel kan Trustpilot være et fint sted at gå hen, hvis du gerne vil have et praj om, hvor vidt en virksomhed er ok, eller om du skal være særligt opmærksom og måske researche lidt mere, inden du betaler for varerne i din kurv.

Kort sagt: En masse gode eller dårlige anmeldelse på Trustpilot er ingen garanti for, at du selv får en tilsvarende oplevelse med den anmeldte virksomhed.

 

Historier i medierne sætter flere spørgsmålstegn ved Trustpilots troværdighed

Du har lige opdaget en ny webshop, som sælger præcis den bluse, du ønsker dig – og endda til en rigtig god pris. Du tjekker webshoppen ud på Trustpilot og ser, at den har fået formidable anmeldelser.

Men kan du stole på det? Kan du virkelig regne med, at firmaets kundeservice er så god, som anmeldelserne på Trustpilot siger? Er det fortjent, at den har en imponerende trustscore? Er det ægte kunders ægte oplevelser med webshoppen, du bliver præsenteret for på Trustpilot?

 

 

 

Det er svært at svare endegyldigt på, for Trustpilot er gennem årene blevet kritiseret og beskyldt for at være et utroværdigt site af flere forskellige årsager.

Trustpilot har også masser af gange været ude at forklare sig, forsvare sig og afvise kritikken, og folkene bag platformen har naturligvis løbende udviklet hjemmesiden og måden, den fungerer på, for at imødekomme kritik og højne tilliden til sitet.

For eksempel indførte Trustpilot for nogle år siden nye retningslinjer, der betød, at forbrugere kun må anmelde specifikke købs- eller serviceoplevelser hos en virksomhed – og altså ikke virksomheden som helhed. Det var – blandt mange andre tiltag – et tiltag, som skulle imødegå kritik og hjælpe troværdigheden til sitet i den rigtige retning.

Hvorvidt man vil sætte din lid til Trustpilot og vurderingerne af de enkelte virksomheder, er naturligvis op til den enkelte forbruger at afgøre. Det nærliggende råd er, at du – som altid – bør være kritisk over for det, du læser på nettet, og at du ikke opfatter Trustpilot som et endegyldigt sandhedsvidne eller en formidler af objektive fakta.

Men som et fingerpeg og som et sted, hvor du kan få inspiration til, hvad du eventuelt skal være opmærksom på, har masser af forbrugere stor gavn af Trustpilot.

Hvordan lyder kritikken af Trustpilot?

Der er som nævnt blevet rejst spørgsmålstegn ved Trustpilots troværdighed flere gange gennem tiden.

Gennem årene har der blandt andet været historier fremme om, at platformen giver bedre anmeldelser til de firmaer, som betaler til tjenesten end til dem, som ikke gør.

 

 

Et andet hak i troværdigheden kom, da det var fremme i medierne, at Trustpilot kæmpede med adskillige falske anmeldelser. Sagen handlede om, at virksomheder udgav sig for at være kunder, som anmeldte bestemte virksomheder enten meget positivt eller negativt.

Det var i øvrigt denne historie, som førte til Trustpilots retningslinjer om, at kunder kun må anmelde specifikke købsoplevelser.

Man har også kunnet læse i medierne, at Trustpilots betalende kunder kan klage over specifikke, dårlige anmeldelser og få dem fjernet fra Trustpilot. Rygte eller ej – sådanne historier gør ikke noget godt for tilliden og troværdigheden.

Endelig har det også lydt, at virksomheder på Trustpilot køber falske anmeldelser fra såkaldt falske anmeldere; det vil sige privatpersoner, som ikke nødvendigvis har været kunder hos den pågældende virksomhed, men som lader sig betale for at lave gode anmeldelser om virksomheden på Trustpilot. På den måde kan virksomheden hurtigt få en fremragende karakter på forbrugersitet.

Uanset om de er sande eller ej, sår sådan nogle historier naturligvis tvivl om Trustpilots troværdighed. For det store spørgsmål er selvfølgelig, om man kan stole på, at anmeldelserne på sitet er ægte udtryk for sande forbrugeroplevelser.

 

Kilde: https://komputer.dk/internet/toer-du-stole-paa-trustpilot

 

Husk den sunde fornuft – også når du bruger Trustpilot

Som altid når man bevæger sig på internettet, giver det mening at tænke sig om og bruge sin sunde fornuft, når man besøger Trustpilot. Hvis bare man gør det, kan det give rigtig god mening at bruge platformen, inden man eventuelt lægger sine penge i en webshop, man ikke har handlet hos før.

En stor del af anmeldelserne på Trustpilot handler netop om webshops, og kan for eksempel fungere som advarsler mod brodne kar, der ikke leverer varer til tiden, har elendig kundeservice o.lign.

Lad blot være med at stole blindt på enhver anmeldelse, og husk så altid at tage dine forholdsregler, når du handler på nettet.

 

 

Historien om Trustpilot

Trustpilot blev stiftet i Aarhus i 2007, og har i dag hovedkvarter i København.

Derudover har virksomheden kontorer seks steder i udlandet. De er placeret rundt omkring i verden i storbyerne New York og Denver i USA, London i Storbritannien, Vilnius i Litauen, Berlin i Tyskland og Melbourne i Australien.

Trustpilot har flere end 800 ansatte på verdensplan, og de ansatte repræsenterer flere end 45 forskellige nationaliteter.

 

 

Flere end 300.000 danske og udenlandske virksomheder er anmeldt på Trustpilot, og forbrugersitet oplyser, at der hver måned bliver skrevet 1,2 millioner nye anmeldelser på platformen (kilde: Trustpilot.dk, juni 2020).

 

Kilder:

Komputer.dk

Trustpilot.dk

FAQ BOKS

Hvad er Trustpilot?

Hjemmesiden Trustpilot.dk er en slags forbrugerguide eller anmeldelsesplatform, hvor man kan læse andre menneskers vurderinger og anmeldelser af alverdens virksomheder.

 

 

Hvor mange virksomheder kan man finde på Trustpilot?

Flere end 300.000 forskellige danske og udenlandske virksomheder er blevet anmeldt på Trustpilot.

 

 

Kan alle skrive anmeldelser på Trustpilot?

Ja, alle kan skrive anmeldelser på Trustpilot. Så snart man har oprettet sig som bruger på hjemmesiden, kan man anmelde konkrete købsoplevelser, man har haft som forbruger.

 

 

 

Flere Nyheder